Jakie standardy powinny spełniać posiłki w szkołach i przedszkolach?

Niestety coraz więcej badań potwierdza, że Polacy nie odżywiają się zdrowo. Co gorsza, złe nawyki żywieniowe przekazywane są kolejny pokoleniom – coraz więcej dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym walczy z nadwagą lub otyłością. Na szczęście wiele instytucji rządowych i pozarządowych zaczęło przykładać wagę do wyrabiania w dzieciach nawyków zdrowego żywienia.

Szkoły i przedszkola zobowiązane są spełniania standardów, określonych między innymi w  Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r., poz. 1154).

Jak powinno się karmić najmłodszych?

Przepisy wymieniają kilkanaście grup środków spożywczych, które mogą trafiać do jednostek systemu oświaty. W ciągu dnia dzieci powinny otrzymywać posiłki składające się z produktów z różnych grup, tak by danie było zbilansowane. Codziennie dziecko powinno zjadać co najmniej 2 porcje produktów mlecznych, co najmniej 1 porcję mięsa, jaj, orzechów lub nasion strączkowych, co najmniej 1 porcję produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie i kolacji, a ponadto częścią każdego posiłku powinny być warzywa lub owoce. Rozporządzenie zaleca, by co najmniej raz w tygodniu najmłodsi spożywali porcję ryby. Dokument ogranicza też ilość potraw smażonych na rzecz pieczonych lub gotowanych na parze. Dodatkowo przepisy mają uchronić dziećmi przed skutkami spożywania dużej ilości napojów słodzonych. Posiłki dla dzieci powinny być komponowane z naturalnych składników.

Co z dziećmi z alergiami?

W wielu szkołach i przedszkolach publicznych problem dzieci z alergiami nie został rozwiązany – stołówki nie zawsze są w stanie zapewnić maluchom posiłki bez alergenów. Lepiej wygląda sytuacja w ośrodkach prywatnych, które, często zamawiają catering. Firmy cateringowe bez problemu przyjmują zamówienia na zdrowe, zbilansowane posiłki dla dzieci z alergiami. Dania są oczywiście odpowiednio oznaczone, by odpowiednia porcja trafiła do dziecka z daną alergią.

Jakie standardy powinny spełniać posiłki w szkołach i przedszkolach?