Komu i na jakich zasadach przysługują posiłki profilaktyczne?

Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom, zatrudnionym w uciążliwych warunkach, w niskich i wysokich temperaturach oraz na stanowiskach, które wymagają dużego wkładu pracy, wydatku energetycznego. Przepis jest regulowany prawnie, a od 9 lipca 2019 r. wprowadzone zostały zmiany, co do sposobu zapewnienia pracownikom bezpłatnych posiłków profilaktycznych.

Dzięki temu pracodawcy mogą wprowadzać nowe rozwiązania w tym zakresie. Jeśli więc pracodawca nie może zapewnić posiłku profilaktycznego, czyli jednego gorącego dania, z uwagi na rodzaj pracy wykonywanej przez pracownika czy też ze względów organizacyjnych, musi zapewnić spożycie posiłku, przez przekazanie produktów do jego przygotowania lub kuponów, bonów bądź talonów.

Jaki powinien być posiłek profilaktyczny?

Pracodawca przekazuje bon lub talon na posiłek profilaktyczny i codziennie pracownik np. z Restauracji Jedyna przyjeżdża zaopatrzony w pyszne dania obiadowe, sałatki, kanapki i inny garmaż, a także desery o ustalonych porach. Posiłek profilaktyczny będzie przygotowany z odpowiednio dobranych składników, żeby miał taką wartość energetyczną, jaką określają przepisy. Niektórzy pracodawcy starają się zapewnić posiłki jak najmniejszym kosztem, co jest niezgodne z przepisami. Pracownicy pracujący w trudnych warunkach, muszą spożywać pełnowartościowe pożywienie, które pozytywnie wpływa na ich samopoczucie. Posiłek niepełnowartościowy może prowadzić do wypadku przy pracy, a w najlepszym przypadku do utraty przytomności.

Dla kogo posiłek profilaktyczny?

Posiłki profilaktyczne należą się pracownikom w okresie od 1 listopada do 31 marca. Przysługują pracownikom pracującym w zamkniętych pomieszczeniach, w temperaturze poniżej 10°C oraz wykonującym swoje obowiązki na otwartej przestrzeni (poza obiektami budowlanymi). Wykonują oni pracę wymagającą wysiłku fizycznego, który powoduje efektywny wydatek energetyczny organizmu. Pracownikom pracującym w temperaturze powyżej 25°C, niezależnie od wydatku energetycznego, również przysługuje bezpłatny posiłek. Górnicy pracujący pod ziemią oraz osoby usuwające skutki żywiołu, muszą otrzymać posiłek profilaktyczny.

Jaki jest pełnowartościowy posiłek profilaktyczny?

Posiłek profilaktyczny dla pracownika musi uzupełniać wydatek energetyczny, czyli zawierać ok. 1000 kcal oraz odpowiednią ilość składników odżywczych, żeby zapewnić sytość na cały dzień pracy. Rozporządzenie Rady Ministrów, z 28 maja 1996 r. jasno to określa, więc posiłek musi zawierać: 30-35% tłuszczów, 50-55% węglowodanów oraz 15% białek. Niepełnowartościowe danie nie wystarczy na kilka, a niekiedy kilkanaście godzin wyczerpującej pracy. Wartościowy posiłek regeneracyjny jest wartościowy, bo zapewnia energię do pracy, poprawia samopoczucie i sytość. Potrawy nie powinny być też monotonne, czyli codziennie takie same, a więc urozmaicone. Pracownicy, mając bony czy kupony, mogą sami zorganizować sobie posiłki z dowozem np. z restauracji Jedyna.

Komu i na jakich zasadach przysługują posiłki profilaktyczne?