Regularne spożywanie posiłków ma ogromny wpływ na organizm. Niestety wiele osób pracujących nie ma rano czasu, siły lub ochoty, aby przygotowywać sobie posiłki na cały dzień. Będąc w pracy, nie każdy ma możliwość, aby wyskoczyć poza biuro po coś do jedzenia. W wielu przypadkach budynki pracownicze są znacząco oddalone od jakichkolwiek sklepów spożywczych czy restauracji. W takim wypadku warto zapewnić pracownikom dostęp do posiłków pracowniczych.
Jak powinny wyglądać posiłki pracownicze?
Posiłki pracownicze mogą przybierać różne formy. Jedną z nich jest nawiązanie współpracy z restauracją, która wysyła do firmy kierowcę zaopatrzonego w różnego rodzaju kanapki, dania obiadowe, sałatki, desery i inne posiłki. Każdy z pracowników ma możliwość zakupienia sobie wybranego posiłku. Opcja ta nosi nazwę posiłków profilaktycznych i jest świetnym rozwiązaniem, zapewniającym różnorodność i możliwość wyboru tego, na co aktualnie ma się ochotę.
Posiłki pracownicze mogą przyjmować również postać benefitu. W takim przypadku należy zadbać o to, aby były one zbilansowane i pożywne. Najlepszą opcją dla pracodawcy jest zamówienie ich w restauracji cieszącej się dobrymi opiniami. Da to gwarancję, że posiłki będą smaczne, świeże i zaspokoją potrzeby pracowników. To, jak wygląda posiłek pracowniczy, jest zależne od wielu czynników – może być jedno lub dwudaniowy, w zestawie z napojem lub deserem.
Najważniejsze jest, aby posiłek pracowniczy zawierał wszystkie niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Powinno znaleźć się w nim źródło białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczy. Tak zbilansowany posiłek zaspokoi nie tylko głód, ale także zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Wszystkie produkty wykorzystywane do produkcji posiłków powinny być świeże i wysokojakościowe, a sam proces musi przebiegać zgodnie z zasadami sanitarno-epidemiologicznymi.