Wybór cateringu a nawyki żywieniowe gości. Co wziąć pod uwagę?

Obecnie większość imprez, zarówno tych dużych jak i tych mniejszych jest organizowana w pakiecie z cateringiem. Dzięki temu organizatorzy przyjęcia nie muszą przejmować się przygotowywaniem posiłków i mogą w pełni cieszyć się czasem spędzonym z najbliższymi na świętowaniu. Planując organizację wesela, chrzcin czy innych spotkań w większym gronie warto wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe swoich gości.

Jakie preferencje żywieniowe gości należy wziąć pod uwagę podczas zamawiania cateringu?

Aktualnie u wielu osób pojawiają się nietolerancje pokarmowe oraz alergie. Jeżeli ktoś z naszych bliskich ma alergię pokarmową bądź nietolerancję na któryś z popularnych produktów często wykorzystywanych w kuchni, należy uwzględnić to i zgłosić podczas zamawiania cateringu. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł zjeść smaczne posiłki, które nie będą powodować nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, bądź nawet poważniejszych skutków działania alergenów. Bardzo często pojawiające się alergie na gluten czy nietolerancja laktozy jest problematyczna, osoby chorujące bardzo często rezygnują z posiłków w obawie przed nieprzyjemnymi konsekwencjami.

Zamawiając catering, warto pomyśleć o gościach którzy wykluczają ze swojego jadłospisu mięso bądź produkty odzwierzęce. Przygotowanie menu, które będzie przyjazne również dla takich gości sprawi że poczują się docenieni, i będą mogli wybrać posiłki które w pełni ich zadowolą. Różnorodność posiłków jest bardzo dużą zaletą cateringu. Planując imprezę, warto wybrać ten catering, który proponuje zarówno dania mięsne, jak i te z ryb bądź sałatki.

Wybranie cateringu oferującego sałatki będzie ukłonem w stronę gości, którzy aktualnie są na diecie. Sałatki sprawdzą się świetnie jako niskokaloryczny posiłek, bądź dodatek do posiłku mięsnego dla osób, które nie wykluczają go ze swojej diety. Planując jakąkolwiek imprezę na której obecny będzie poczęstunek, warto dopasować się w miarę możliwości do wszystkich nawyków żywieniowych gości, które mają wpływ na ich zdrowie i samopoczucie. Dzięki temu impreza którą organizujemy będzie w pełni udana dla wszystkich uczestników.